Er is massaal veel (lokaal)metaltalent waar we zelden over horen, dat we zelden te zien krijgen op shows en waarvan we nauwelijks merch kunnen kopen.
Het blijkt helaas best wel moeilijk te zijn shows te fiksen voor je band, je muziek en bandshirts te verkopen en hier en daar exposure te krijgen.
Zonde, vonden wij!

Actie, dachten wij! En we startten VZW Ondergrond op. We zijn dus nog een jonge vzw, maar hebben in ons team serieus wat ervaren ‘rotten’. Johan is al bijna 40 jaar met metal bezig op tal van verschillende manieren gaande van radioprogramma’s maken, bij Jacques van ’t Popcenter werken tot optredens organiseren. Pieter neemt al meer dan 16 jaar het vocale gebeuren in Chalice voor zijn rekening en doet dat sinds kort ook nog in Satramus en Moluk. Iris zong in een aantal bandjes en maakte de hoogdagen van de West-Vlaamse HC-scene mee. Matthieu drumt al bijna 20 jaar en momenteel kan je zijn dubbele basstechnieken bewonderen bij Grimville.

We hebben heel wat plannen en een van de zaken die we op termijn graag zouden realiseren is een eigen ruimte waar je op je gemak iets kan drinken en een plaatje kan ontdekken en checken terwijl zoon- of dochterlief drumles krijgt, waar je een workshop over touren kan meevolgen, waar je je eigen merch kwijt kan, waar je terecht kan voor werk en merch van andere bands, waar je advies kan krijgen of praktische hulp rond het drukken van T-shirts of het uitbrengen van platen…
Een festival organiseren voor de bands die we interviewden, een metalmarket ... We're game!

Daar zullen we echter misschien nog even geduld moeten voor hebben, maar waar we wel al mee starten is een webshop (met hier en daar gelegenheid tot fysieke verkoop) en een podcast.

And that’s where you (can) come in. In onze webshop willen we merch van bands aanbieden die zelf geen webshop hebben of vooral afhankelijk zijn van shows om iets te kunnen verkopen.
In de podcast leggen Pieter en Matthieu bands op de rooster als ze iets uitgebracht hebben (ook al is dat ‘nog maar’ een demootje) en laten ze die band ook horen.

Met Ondergrond vzw willen we een vruchtbare voedingsbodem zijn, een solide ondergrond voor de bands die vooral ‘ondergronds’ opereren. Metal zien we ook heel breed, trouwens.

Zin om geïnterviewd te worden? Zin om je merch in onze webshop te zetten? Wil je zelf bands voorstellen die onze (en iedereens) aandacht verdienen?
Get in touch via info@ondergrondvzw.be!